Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tips til solceller og solcelleanlæg med ren solenergi


Til toppen

Top

2 kommentarer

Monokrystallinske solceller - Tips til solceller og solcelleanlæg

Monokrystallinske solceller

Skrevet 9. december 2012 af jakob


Solceller til taget eller andre synlige steder

Denne type solcelle er ensfarvet, og cellerne kan være blå, sorte elle grå. Som navnet måske antyder, er de lavet af én krystalstruktur, der peger i en retning. Det betyder også, at den modtager lyset fra én retning. Dermed også den ensartede overflade, som gør denne type solcelle til førstevalget, når der skal solceller på taget eller andre synlige steder på bygninger eksempelvis.
monokrystallinske solceller er krystallerne skåret rundt, hvilket gør, at cellerne har runde kanter. Dog vil de være skåret i firkanter, så pladsen udnyttes bedst. Disse firkanter bliver lagt på et metalgitter mellem to glasplader. Metalgitteret virker som et kontaktnet. Solceller virker bedre ved lavere temperatur, og derfor er baggrunden til dem ofte hvid. Den hvide farve vil reflektere det lys, som solcellen ikke fanger, og dermed holde temperaturen nede.

Læs mere om de to andre typer af solceller: polykrystallinske solceller og tyndfilmssolceller (amorfe solceller).

Effektivitet:

De monokrystallinske solceller er de mest effektive solceller vi har. Rammer solen lige ind på solcellen (vinkelret), vil solcellen yde det maksimale af, hvad siliciumkrystallen kan yde. Den ensartede overflade og krystal gør også, at hele solcellen vil yde optimalt. Effektiviteten er afhængig af, hvor godt pladsen er udnyttet – altså hvor tæt cellerne sidder på hinanden.

Man siger, at med de monokrystallinske solceller kan man udnytte cirka 14-16% af solens energi. Det svarer til et udbytte på cirka 130kWh/m2. Kilde: Energitjenesten

Ydeevnen afhænger dog også af placering (vinkel, lysindfald, skygger osv.) samt solcellens inverter.

Levetid:

Levetiden på de monokrystallinske solceller er typisk 40-50 år. Dog forventes levetiden at være længere, da man ikke haft solceller i så mange år endnu. Inverteren på solcelleanlæget skal man dog forvente at skifte ud. Den holder nemlig kun 10-20 år.

Kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.