Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tips til solceller og solcelleanlæg med ren solenergi


Til toppen

Top

En kommentar

Solceller i farver - Tips til solceller og solcelleanlæg

Solceller i farver

Skrevet 14. december 2012 af jakob


Et kritikpunkt på solceller, som de er i dag, er, at de alle har den samme mørkeblå eller sorte farve. Nogle synes, det er pænt, mens andre gerne så andre farver på solcellerne. Om ikke andet, så i hvert fald muligheden for at vælge andre farver.

Det er især blandt arkitekter, man finder behovet for solceller i forskellige farver. Solceller på bygninger har længe været betragtet som grimme og svære at integrere ordentligt i bygninger, uden de så malplacerede ud.

Udviklingen af solceller med farver er dog i fuld gang. Den schweiziske professor Michael Grätzel har sammen med en gruppe forskere fra RUC udviklet solceller med titandioxid-nanopartikler. På overfladen af solcellerne har man fastgjort et farvestof kaldet ruthenium, der ikke blot giver solcellerne farve, men også opfanger og absorberer energien fra solen.

Bedre pris og holdbarhed:

Men det er ikke kun farven på solcellerne, de er i fuld gang med at forske i og udvikle. Solceller i dag bliver lavet af silicium, der er et relativt dyrt materiale. Titandioxid-nanopartikler er trods det længere navn noget billigere at fremstille. Titandioxid bruges blandt andet i dag, som det hvide pigment i maling, men kan altså laves til nanopartikler og bruges til solceller.

Den nye type solcelle af titandioxid, som er udviklet af Michael Grätzel, hedder grätzel-celler. Solcellerne er ikke lige så effektive som silicuimsolcellerne, men de nye solceller med farver er langt billigere at producere.

Arbejdet med at udvikle de nye billigere solceller har ført til, at Michael Grätzel har modtaget Albert Einstein World Award of Science. Hans arbejde er med til at give bedre betingelser for bæredygtig energi i fremtiden.

Læs mere om solceller med farver i en pressemeddelelse fra TEKNIQ.

Kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.