Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tips til solceller og solcelleanlæg med ren solenergi


Til toppen

Top

Tyndfilmssolceller (amorfe solceller) - Tips til solceller og solcelleanlæg

Tyndfilmssolceller (amorfe solceller)

Skrevet 9. september 2015 af jakob


Den sidste nye type solcelle er noget anderledes end de to andre (monokrystallinske og polykrystallinske solceller). Tyndfilmssolceller er, som navnet antyder, udført i en tyndfilm. Du kender det måske fra lommeregneren. Den tynde film er mørk og ensartet i overfladen, og den lader noget af lyset trænge igennem. Den kan bl.a. bruges til at tone vinduer med.

Disse tyndfilmssolceller eller amorfe solceller har vist sig at virke utrolig godt i skygge eller gråvejr. Ved indirekte sollys virker de ofte bedre end de krystallinske solceller. Ved direkte sollys virker de næsten lige så godt som de krystallinske. Det betyder i realiteten, at tyndfilmssolcellerne producerer helt fra solopgang til solnedgang.
Selvom effekten ikke er så stor på tyndfilmssolcellerne, har de også andre fordele. Bland andet kan de tåle en del mere varme end de krystallinske, hvilket er vigtigt at tage med i sine overvejelser. Samtidig er de også væsenligt billigere end de krystallinske. Priserne har dog været svingende, da udviklingen har været stor, og der er fundet meget mere effektive måder at producere dem på. Et enkelt firma (KlimaEnergi) har gjort tyndfilm til et indsatsområde, fordi produktionsmetoden er den mindst miljøbelastende.

Effektivitet:

Tyndfilmssolcellen har en lidt lavere effekt end de andre. Effekten ligger cirka på 15-16% af solens energi. Det svarer til cirka 100kWh/m2. Kilde: Klimaenergi.dk og energitjenesten.dk

Levetid:

Levetiden er som på de krystallinske solceller cirka 40-50 år. Igen skal der bruges inverter, der må påregnes en holdbarhedstid på cirka 10-20 år. Den skal altså udskiftes på et tidspunkt.

Kommentarer